Huis huren in Australië

Je onderkomen is belangrijk wanneer je voor een langere tijd in Australië gaat wonen. Hier en daar zal je misschien wel tegen problemen aan lopen, om het jullie wat makkelijker te maken vind je hier informatie en tips over het huren van een huis in Australië.

Particulier of makelaar

In Australië zijn de meeste woningen in handen van particulieren. Als je nieuw bent in Australië is dit natuurlijk een voordeel omdat ze dan meestal al gemeubileerd zijn. Als je bij een makelaar gaat huren kun je beter eerst kijken of dit huurhuis niet op de markt staat via een particulier. Wanneer je particulier iets huurt is het uiteraard een stuk goedkoper dan via een makelaar.

Huurovereenkomst

In Australië zijn de regels van een huurovereenkomst vastgelegd per staat of gebied. Voor zowel huurder als verhuurder zijn de rechten van de overeenkomst goed beschermd door de staat. Controleer alles dubbel voordat je het contract met de verhuurder ondertekent. Vaak zal de verhuurder ook een borgsom vragen, dit bedrag krijg je terug indien het huis in dezelfde staat verkeerd als op het moment dat je erin kwam.

Huurprijzen

De huurprijzen kunnen vrij worden onderhandeld tussen beide partijen. Stijgingen van de prijzen moeten wel door een rechterlijke instantie worden nagezien als de huurder erom vraagt. Het stijgen of dalen van de huurprijs kan ook worden nagezien door een tribunaal. Dit geldt voor tijdelijke en vaste contracten. De regels per staat voor de huurprijzen kun je hier terugvinden. Belangrijk is dat je van te voren weet of de prijs inclusief is of exclusief. Wanneer de prijs exclusief is komen er namelijk nog heel wat kosten bij kijken.



Extra Tips

• Controleer grondig de staat waarin de woning verkeert zodat je later niet moet opdraaien voor bijkomende kosten;
• Lees het huurcontract altijd goed door zodat je niet voor verassingen komt te staan i.v.m. huurprijs;
• Als je pas geëmigreerd bent en van plan bent om een eigen huis/appartement te kopen in de nabije toekomst, kun je beter voor korte duur een huurovereenkomst sluiten;
• Verblijf je er voor een korte periode? Dan kun je ook een gastgezin zoeken in de buurt. Dit is een heel goedkoop alternatief en zo leer je ook de taal goed kennen;
• De prijzen voor een appartement of huis worden in Australië vaak weergeven per week. Hierdoor lijken de prijzen misschien lager te liggen dan in Nederland maar wanneer je de prijs x4 doet, kom je toch een stuk hoger uit.

Woning zoeken

Hoe begin je aan het zoeken van een woning? Er zijn namelijk verschillende opties:
• Je kunt een makelaarsbureau aanspreken en vragen of zij op zoek gaan voor een gepast huis voor jouw budget.
• Je kunt zelf gaan zoeken op internet naar huizen in Australië en dan de verhuurder contacteren;
• Je kunt een gastgezin zoeken om daar te verblijven voor enkele maanden. Het vinden van een gastgezin is moeilijk en kun je (bijna) niet zelf regelen. Er zijn veel organisaties die dit voor je kunnen regelen, hier hangt uiteraard ook een prijskaartje aan. Je kunt via verschillende organisaties een gastgezin krijgen, bijvoorbeeld via Taalreizen.com.
• Als je een student bent kun je een uitwisseling doen met een Australische student. Je kunt hierover informeren bij het International Office van jou Hogeschool of Universiteit.